Mange fejl i DR’s viking udsendelse fra Bornholm

This post will come in English in the near future…

I lørdags (d. 15 aug) sendte DR direkte udsendelse “Danmarks Største Skattejagt” fra udgravning af en viking stormands gård på Bornholm.

Målet med det 90 minutter lange program var at se om der kunne findes yderligere skatte efter fundet af arabiske mønter for et par år siden, samt at formidle viden om vikingetiden. Således deltog adskillige bornholmske arkæologer, samt museumsinspektørerne fra National Museet og Moesgård Museum. Her er link til programmet på Dr.dk (fjernes d. 14. september)

Formatet var en blanding af live fra udgravning, interviews og dramatiseringsklip – og såvel i live interviews som dramatiseringen blev seerne præsenteret for en lang række historisk faktuelle fejl og ren fiktion!

1/ Værten fortæller at ”vi vil vise hvordan mønterne havnede der hvor de gjorde.” – hvorpå det præsenteres som fakta at en bornholmsk viking stormand Erik Rolfsen omkring år 850 selv var i mellemøsten og fik mønterne. Men for det første viser det sig at der slet ikke findes nogen historisk ”Erik Rolfsen”, eller fakta om at han skulle havde været på togt i mellemøsten. Dernæst findes ingen historisk viden om hvordan mønterne kom til at ligge begravet på Bornholm. De kunne komme fra handel i mellemøsten, fra lokal handel i norden, eller fra plyndring.

2/ Året angives som 848 at Erik sejlede til England, Frankrig, Island og Grønland. Men Island menes først at være blevet befolket omkring år 870, og Grønland først i år 986!

3/ ”Nordens største marked, Hedeby i Sønderjylland” – mens Hedeby var en væsentlig vikinge handelsby i Norden sammen med Birka, Kaupang, Ribe er det ikke dokumentation for at den var Nordens største.

4/ Flere af Erik’s hird afhoppede ”da de er eftertragtede som lejesoldater i Mellemøsten” – udover de Byzantinske kejsere, hvor i Mellemøsten var de ellers ”eftertagtede som lejesoldater”? Nu nævnes ikke direkte Byzantinske kejsere og Varangerne i dramatiseringen, men eksperterne omtaler disse. Dog fortælles ikke at de tidligste i tjeneste menes at havde været Rus omkring år 874 og selve vagten formaliseres ikke før år 988.

5/ En af eksperterne udtaler: ”Sølvmønterne bliver et middel til at handle. At der kommer en valuta, at man ikke bare bytter vare.” Dette er desværre noget misvisende – idet (arabisk) sølv blev brugt for dets vægt, ikke det påtrykte. Det var først senere i vikingetiden at danske konger begyndte at mønte og en egentlig valuta blev accepteret.

6/ Endeligt så slutter fortællingen om den fiktive stormand Erik Rolfsen, med at en svensk stormand Blodleif (også fiktiv) plyndrer og dræber Erik med øksehug i januar år 858. Der er ingen skelet, så øksehug er ren gisning. Ligeledes at det var en svensk stormand som plyndrede, idet det lige så godt kunne havde været vendiske, baltiske, eller andre danske vikinger!

God og personlig drama skulle gør vikingetiden mere nærværende, men at opfinde Erik som repræsentant for alle vikinger og samtidigt knytte ham til det specifikke fund – ender det faktuelt og kronologisk helt forkert. Og, ved at seerne på ingen måde gøres opmærksom på at det er ren fiktion i et program som ellers præsenteres som dokumentar – så har DR taget eksperterne og seerne gidsler i jagten på underholdning!

Hvis dette var første i en serie af programmer – så må vi håbe at DR får taget ved lære og lever op til målet som public service kanal om at formidle viden om vores meget spændende fælles fortid!!

Source: Compiled and written by AllThingsViking (August 18, 2015)

Tagged with:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*